logo

Vad omfattar EN16005?

Automatiska dörrar är en typ av maskin, och alla maskiner måste följa det europeiska maskindirektivet. Syftet med detta är att se till att installationerna inte utgör någon risk för användarna.

EN16005 är en harmoniserad standard enligt maskindirektivet. CDVI rekommenderar att alla DIGIWAY-dörrautomatiska installationer måste uppfylla EN16005-reglerna.

Föreskrifterna omfattar en rad olika faktorer som måste beaktas när man utvärderar en plats för installation av en automatiserad dörr.

Dessa faktorer inkluderar (men är inte begränsade till): säkerhetsskyltar, nödåtgärder, säkerhetsbarriärer och sensorer för att minska riskerna med automatiserade dörrar.

A group of architects and builders stand in a building site holding a large piece of paper with plans on it, all wearing high visibility jackets and hard hats

Säkerhetssensorer för dörrautomatik

En av de olika säkerhetsåtgärder som finns tillgängliga är sensorer som upptäcker personer i riskzoner. Dessa kan drivas av infraröd- eller mikrovågsteknik. Målet med sensorerna är att upptäcka när en person eller en del av en person har kommit in i en zon där de kan skadas av en automatiskt styrd dörr. Om dörren är i drift vid den tidpunkten kan sensorn utlösa dörroperatorn så att den omedelbart stoppar dörrens rörelse för att förhindra skador.

Vi har skapat ett dokument som visar hur sensorer kan installeras för att skydda delar av dörrzonen i miljöer med olika risknivåer för användarna.

Observera att den nivå av säkerhetsbestämmelser som krävs för att uppfylla EN16005 bör fastställas med hjälp av en omfattande riskbedömning som utförs av en utbildad installatör på plats.