logo

Magnetlåset består av två delar; elektromagneten och ankarplattan. Ankarplattan är monterad i brytskyddet eller draghandtaget för att försvåra manipulering av låsningen. Brytskyddet monterar man sedan på dörrbladet som i sin tur stärker upp dörrbladet. Magneten är monterad på dörrkarmen. När ström tillförs genererar ankarplattan ett magnetfält och ankarplattan dras starkt till magneten.

Hållkraften på våra lösningar

Vi har en rad olika typer av elektromagnetiska lås, brytskydd och draghandtag. Samtliga kan monteras på enkel- eller dubbeldörrar av trä, glas eller metall. De kan också levereras med olika alternativ för upplåsning, till exempel tryckknappar, fjärrkontroller, knappsatser eller kortläsare. Beroende på vilken säkerhetsnivå som krävs är brytskydden och draghandtagen utrustade med magnetlås som har en hållkraft på 300 kg eller 400 kg och beroende på brytskyddets längd kan du ha mellan ett och tre magnetlås. Vill du endast ha ett elektromagnetiskt lås har vi sådana med upp till 500 kg hållkraft.

Brytskydd, draghandtag eller bara magnetlås?

Olika situationer kräver olika lösningar!

I en dörr som i regel ska hållas stängd, t.ex. nödutgång, kan ett magnetlås i ovankant på dörren passa bra. Vi har flera äldreboenden som valt att sätta magnetlås upptill på deras nödutgångar. Detta tillsammans med våran EM301 nödutrymningsknapp blir en bra lösning för personalen. Ena ändstycket på elektromagneten har inbyggda dioder för tydlig indikering (grön/röd). Personalen kan på håll se att dörren är stängd. Ska dörren öppnas är det nödutryminngsknappen som gäller och den kommer både lysa och tjuta om någon trycker på den.

magnetlås tillsammans med nödutrymningsknapp EM301
EM301 + Elektromagnetiskt lås i ovankant på dörr

Att endast installera ett magnetlås i överkant på dörren är bra för just stängda dörrar, annars rekommenderar vi inte den här lösningen. Med den kraft och det slitage som en dörr som öppnas och stängs ofta får utstå blir dörrbladet lätt skevt om det endast finns en låsning upptill. Här kommer våra draghandtag och brytskydd in i bilden!

Krav på hållbar lösning

Vill din kund ha en låslösning som håller över lång tid rekommenderar vi brytskydd som täcker hela dörrbladet. Ett brytskydd längs hela dörrbladet kan leverera den högsta hållkraften, eftersom upp till tre 400 kg magneter kan monteras i brytskyddet. Detta innebär också att hållkraften är jämnt fördelad över dörrens längd och minskar därmed risken för att dörren böjs eller går sönder av kraft. Alltså en perfekt lösning för dörrar som i regel måste vara stängda men där människor springer in och ut ofta, såsom flerbostadshus. I nybyggnation finns det dessutom krav på att låslösningen smälter in i dörrmiljö. Då är detta en snygg installation. Vi kan även erbjuda att brytskydden lackeras i samma RAL-färg som dörrpartiet.

Lackerat brytskydd på en förrådsdörr med glaspartier
En nybyggnation i Sundbyberg där föreningen hade stora problem med inbrott. Brytskyddet stadgar dörrbladet och försvårar inbrotten. Brytskyddet har lackerats i samma RAL-färg som resten av dörrpartiet för snygg och enhetlig installation.
draghandtag i grå aliminium satt på vit dörr som är stängd.
Draghandtag med två infällda elektromagneter

Kikar vi på tillförlitligt lås till till exempel ett lager eller en toalett passar ett kortare brytskydd, ett draghandtag med ett magnetlås, bra. Det är inga större krav på att installationen ska smälta in i dörrmiljön utan här tittar man endast på en stabil och driftsäker lösning. I draghandtaget kan du ha en eller två magnetlås som då placeras på dörrbladets mitt – allt för att skapa jämn belastning.

Krav på underhåll

Magnetlåset består av statiska ytor med elektromagnetiska fält som dra mot varandra när de har elektricitet. Då det inte finns rörliga delar blir det inget slitage. Du kan därför förvänta dig att magnetlåset ser likadant ut efter tio år som när du installerade det och det är därför vi också har en garanti på tio år.

”Vi säger att en dörr med våra brytskydd med magnetlås får en livslängd på 10 år. Eftersom det inte finns några rörliga delar som skapar slitage anser vi att livslängden är längre än så.”
– Tobias Olsson, produktchef på CDVI Nordic AB.

Listtryck

En annan fördel med elektromagneten är att den klarar alla listtryck, till skillnad från vissa äldre elslutbleck. Ett listtryck över dörren som gör den svår att stänga eller låsa upp minskar driftsäkerheten i dörrmiljön. Risken för sådana problem uteblir med magnetlås.

Klarar brandkraven

Brytskydden och draghandtagen är godkänd för användning till branddörrar enligt byggproduktförordningens harmoniserade europanorm EN1155.

Fördelarna med brytskydd och draghandtag med magnetlås

Säkerhet. Våra brytskydd med magnetlås garanterar en hög säkerhetsnivå.

Komfort. Snabb öppning och låsning då det endast är av eller på med ström.

Enkel installation. Brytskydden är enkla att installera, vilket gör dem till en idealisk installation för eftermontering på befintliga dörrar såväl som för nybyggnation.

Flexibilitet. De kan användas på en mängd olika dörrar, inklusive branddörrar och trä, aluminium och ståldörrar.

 

Har du frågor kring våra brytskydd, draghandtag och magnetlås?

Kontakta oss!