logo

När man pratar om passersystem tänker många direkt på en kortläsare bredvid en dörr. Du blippar eller slår in en kod, det klickar till – och dörren öppnas. Smidigt. Men vad händer egentligen i bakgrunden? Och hur har tekniken utvecklats från enkla reläer till dagens krypterade system?

Grunden i ett passersystem är egentligen ganska enkel:

  • Identifiering: Kort, tagg, kod eller biometrisk data – något som identifierar användaren.
  • Beslut: Informationen skickas till en centralenhet som avgör om personen får komma in.
  • Åtgärd: Om allt stämmer, aktiveras ett relä som öppnar dörren (ofta via ett elektroniskt lås eller en dörrautomatik).

Men bakom det där klicket finns ett helt system av säkerhet, logik och kommunikation. Och de senaste åren har tekniken gjort stora framsteg.

Från analogt till säkert och smart

Tidigare var det vanligt att använda Wiegand för att kommunicera mellan läsare och central. Enkelt att installera, ja – men tyvärr helt okrypterat. Det innebär att det går att kopiera signaler ganska lätt med rätt (eller fel) utrustning.

Läs “Vad är en Wiegand-signal” i vårt kunskapscentrum här.

OSDP – ny standard med säkerhet i fokus

Det här är en av anledningarna till att många nu går över till OSDP (Open Supervised Device Protocol). Det är en modern kommunikationsstandard som:

  • Krypterar datatrafiken

  • Möjliggör tvåvägskommunikation mellan kortläsare och centralenhet

  • Övervakar kablage för sabotageförsök

  • Förenklar underhåll och felsökning

För installatörer betyder det färre fel och smidigare service. För fastighetsägare betyder det högre säkerhet och mindre huvudvärk.

tabell med olika protokoll för passersystem

DESFire – när kortet gör mer än bara identifierar

Det är inte bara kommunikationen som blivit smartare – det har korten också. Med MIFARE DESFire kan ett och samma kort användas för flera funktioner: passersystem, kopiering, betalning och mer. Dessutom är datan krypterad och skyddad, vilket gör det mycket svårare att kopiera.

Det ger bättre säkerhet, men också mer flexibilitet. Särskilt i större fastigheter, kontor eller bostadsrättsföreningar där många olika system är i omlopp.

Läs mer om MIFARE® här.

ATRIUM – smart, säkert och krypterat

CDVI:s passersystem ATRIUM KRYPTO är utvecklat med både användarvänlighet och säkerhet i fokus. Det har stöd för både Wiegand och OSDP, vilket gör att det fungerar med både äldre och moderna installationer.

Tillsammans med våra MIFARE DESFire EV2-läsare får du ett system med end-to-end-kryptering. Det innebär att kommunikationen mellan kort, läsare och central är skyddad hela vägen – inte bara från läsaren in till styrenheten.

Dessutom kan varje läsare programmeras med unika krypteringsnycklar, vilket gör det ännu svårare att manipulera systemet. Ett tryggt val för både installatörer och fastighetsägare.

Är du ute efter ett säkert passersystem som är smidigt att drifta och använda?

Kontakta oss – vi hjälper dig gärna!

Man håller i mobilen som vidar ATRIUM. I bakgrunden ser man en läsare

 

Miniordbok för passersystem-kommunikation

Term Förklaring
Wiegand Ett gammalt men fortfarande vanligt sätt för läsare att skicka data till centralen. Skickar bara en enkel siffersträng – t.ex. kort-ID.
OSDP (Open Supervised Device Protocol) Ett modernare protokoll för kommunikation mellan central och läsare. Bygger på RS-485 och tillåter tvåvägskommunikation och kryptering.
RS-485 Själva kommunikationssättet (typ som ett språk för kablar). Används som grund för t.ex. OSDP, och gör det möjligt att koppla flera enheter på samma kabel.
Clock & Data Äldre teknik som fanns före Wiegand. Enkel men inte standardiserad – kan fungera olika beroende på tillverkare.
Tvåvägskommunikation Centralen kan både ta emot data från läsaren och skicka tillbaka kommandon – t.ex. ”släck lysdioden”.
Kryptering / Secure Channel Innebär att kommunikationen mellan läsare och central skyddas, så ingen kan avlyssna eller manipulera den.
Ingen logik i läsaren Läsaren är “dum” – den läser kortet och skickar siffror vidare. Ingen PIN-kod, ljud, status eller intelligens finns i själva läsaren.
Flera enheter på samma buss Du kan koppla flera läsare (eller andra enheter) på en och samma kabel, vilket sparar kabeldragning och installationstid.
Fysisk adressering Varje enhet på kabeln måste ha ett eget ID (adress) så att centralen vet vem som är vem.
Terminering Ett motstånd som sätts i änden av RS-485-kabeln för att kommunikationen ska fungera stabilt (lite som att sätta ett lock på en slang).
Begränsad datamängd T.ex. i Wiegand kan man bara skicka ett kort-ID – inga PIN-koder, namn eller kommandon. Ganska begränsat.
Protokoll Ett “regelverk” som säger hur data ska skickas och förstås mellan enheter. Som trafikregler – utan dem blir det kaos:)